Главная » Политика » 2020 » Август » 19 »

В «Слуге народа» рассказали, могут ли перенести местные выборы

19.08.2020 в 19:09 просмотров: 520 комментариев: 0 Политика
Народный депутат Украины от «Слуги народа», глава подкомитета по вопросам административно-территориального устройства Комитета Верховной Рады Украины по вопросам организации государственной власти, местного самоуправления, регионального развития и градостроительства Виталий Безгин рассказал, могут ли перенести местные выборы из-за карантина.

Напомним, что ранее СМИ опубликовали заявление главного санврача Виктора Ляшко, который отметил, что если половина территории Украины попадет в красную зону, есть риск, что выборы необходимо будет перенести.

«МІСЦЕВІ ВИБОРИ МОЖУТЬ БУТИ ВІДТЕРМІНОВАНІ ЧЕРЕЗ КАРАНТИН?

Останні 2 дні мене дуже часто питають чи мають під собою підґрунтя слова головного санітарного лікаря, що у разі знаходження більше 50% території країни у червоній карантинній зоні, вибори можуть не відбутись?

Давайте по пунктах:

Дуже багато ЗМІ дещо перекрутили слова Віктора Ляшка (Viktor Liashko), оригінальна цитата виглядає ось так:
"Якщо 50% території буде в "червоній" зоні, то це буде підставою для того, щоб серйозно задуматися про доцільність проведення масових заходів, у тому числі й виборів".

Тепер з приводу процедури, і чи взагалі таке можливо. Тут пропоную глибоко не копати, а просто дивитись на статті Конституції України:
Стаття 141, абзац 3:
Чергові вибори сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, сільських, селищних, міських голів відбуваються В ОСТАННЮ НЕДІЛЮ ЖОВТНЯ 5 РОКУ ПОВНОВАЖЕНЬ відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах.

Стаття 38, абзац 1:
Громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Стаття 64:
Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

В умовах ВОЄННОГО АБО НАДЗВИЧАЙНОГО СТАНУ можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень.

З усього наведено у пункті 2 є досить простий висновок, без впровадження воєнного або надзвичайного стану, навіть попри несприятливу ситуацію з пандемією (хочеться вірити, що динаміка нормалізується), скасувати/відтермінувати місцеві вибори можливо тільки всупереч Основному Закону, тому цього не має статися», – отметил Виталий Безгин.
Аватар enr091 Наталия Ришко
Журналист/Sorokainfo
Комментарии 0
avatar
© Все права защищены: Копирование материалов сайта разрешено только при указании ссылки на источник - Sorokainfo.com 2015 - 2024