Главная » Статьи » 2022 » Август » 31 »

Принципи роботи зварювальних апаратів та види зварювальних робіт

31.08.2022 в 21:56 просмотров: 968 комментариев: 0 Статьи

Принципи роботи зварювальних апаратів та види зварювальних робіт

Як працює зварювальний апарат

Якщо не проводити градацію на види та просто описати загальний принцип роботи зварювального приладу, то:

  • на зварочний елемент подається струм, який плавить його і край деталі, що піддається впливу;

  • в результаті цих маніпуляцій утворюється певна кількість розплавленого металу;

  • після застигання металева маса перетворюється на шов.

Пальник присутній не у всіх зварювальних агрегатах. В напівавтоматичних та промислових установках він буває: інжекторний або газовий. А от у ручних приладах роль пальника виконує тримач електрода. За допомогою спеціального шланга на сопло подається спеціальний газ (є його декілька видів) або флюсовий порошок. Він створює захисне середовище для коректного процесу зварювання. Для роботи дома підійде сварочний інвертор Патон ВДИ-200E DC .Детадьніше на сайті компании Електромотор.

Принципи роботи зварювальних апаратів та види зварювальних робіт

Різновиди зварювальних робіт

Роботи зі зварювання металевих елементів можна поділити на такі види:

  • Газові.

Процес відбувається завдяки поєднанню газу та кисню, в результаті яких утворюється вогонь. Він і виступає джерелом плавлення матеріалу. Як і у більшості приладів, потужність горіння має збільшуватись зі зростанням товщини металу. До методу газового зварювання вдаються коли необхідно обробити спеціальну сталь.

  • Дугові.

Суть цих робіт полягає у поєднанні металевих деталей за допомогою електродів. Такі пристрої мають невеликі габарити. Вони легкі та мобільні, тому користуються попитом серед майстрів. Недоліків також вистачає: низька продуктивність та швидкість роботи, невелика потужність. Їх використовують для робіт з нержавіючими металами.

  • Плазменні.

З назви зрозуміло, що зварювальні роботи можливі завдяки плазмі, яка і бере участь в обробці металевих поверхонь. Ці агрегати використовують у професійних сферах, адже вони потужні, мають високу продуктивність і здатні обробляти будь-які метали.

  • Лазерні.

Відрізняються найбільшою потужністю та продуктивністю. Підходять для роботи з різними металевими деталями. Після їх використання утворюється надзвичайно акуратний та міцний шов.

  • Електрошлакові.

Вид зварювання, який підходить для всіх металів. Можна працювати з матеріалами різної товщини.
 

Робочий цикл зварювальних апаратів

В залежності від призначення зварювальне устаткування можна умовно поділити на:

  • побутове;

  • професійне.

Зрозуміло, що перше буде з невеликою кількістю функцій та малопотужне. Професійні ж апарати - це потужні багатофункціональні машини, які відрізняються іще і таким показником як тривалість ввімкнення - ТВ. Це час постійної роботи приладу за робочий цикл. Так 50% ТВ буде якщо зварювальний апарат працює 20 хвилин і 20 хвилин відпочиває, при робочому циклі в 40 хвилин.

Побутові моделі не можуть працювати безперервно і потребують періоду для охолодження та відпочинку. Для них нормальна ТВ - 60-70 %. А ось для професійних пристроїв прийнятна ТВ - 80-90 %, а в деяких випадках, з продуманою системою охолодження і всі 100%.

Аватар king22 Yosyp Korol
Главред/Sorokainfo
Комментарии 0
avatar
© Все права защищены: Копирование материалов сайта разрешено только при указании ссылки на источник - Sorokainfo.com 2015 - 2024